איך לבנות תקשורת טובה יותר עם הילדים?
למה כדאי לשאול את הילדים שאלות פתוחות, איך יוצרים הקשבה פעילה בשיחה, ולמה לא כדאי למהר ולתת עצות? כמה טיפים לתקשורת טובה ובריאה עם הילדים
איך היינו רוצים שהילדים שלנו ישתפו אותנו במה שעובר עליהם, שירצו לספר לנו כל מה שקרה להם בגן, ושתהיה בינינו תקשורת נעימה, מכבדת וחיובית. אבל מה לעשות, הילדים שלנו הם לא פרי אהבה של AI, ויש להם רצונות, חשקים ומצבי רוח, בדיוק כמו שלנו המבוגרים יש. ועדיין, אפשר לשפר את התקשורת שלנו איתם, ולהפוך אותה לפתוחה, נעימה וטובה יותר. הנה כמה עצות שיעזרו לכם:
שאלו שאלות פתוחות וממוקדות. הרבה פעמים אנחנו שואלים את הילדים שלנו: איך היה לך היום בגן? זו שאלה כללית מדי, ולרוב התשובה עליה תהיה “היה כיף”. אם אתם רוצים לשמוע תשובות יותר מפורטות, עברו לשאלות ספציפיות, אבל כאלה שיעודדו שיתוף: הימנעו משאלות סגורות, שהתשובות עליהן מסתכמות ב”כן” או “לא”, ועברו לשאלות פתוחות, כמו: “עם מי שיחקת היום, ובמה?”, “מה הדבר הכי מעניין שקרה לך היום בגן?”.
זו שיחה או ראיון? בהמשך ישיר לסעיף הקודם, חשוב שתשמרו על איזון בשיחה – היזהרו לא להפוך אותה לחקירה או לראיון שבו אתם ממטירים על הילדים שאלות. הקשיבו לתשובות שלהם, התעניינו בהם באמת, הגיבו למה שהם אומרים, ושתפו אותם גם במה שעבר עליכם, כדי ליצור שיחה אמיתית שבה שני הצדדים מדברים. באופן כללי, עצם השיתוף שלכם יעודד אותם לשתף בעצמם, ויהווה עבורם מודלינג לשיח בריא.
הילד פונה אליכם? הניחו את הטלפון בצד. נכון, לפעמים אנחנו עסוקים, והילדים צריכים ללמוד להתאפק ולדחות סיפוקים. אבל אם אתם מחוברים לסלולרי שלכם כמו יד שלישית, והילדים פונים אליכם ולא זוכים לתגובה, ובכן, יוסטון, יש לנו בעיה. מצאו את הזמן שאתם עם הילדים והטלפון (או שאר המסכים) מחוץ לתמונה. כבדו אותם במבט ובהקשבה אמיתית. חשבו על עצמכם: איך אתם הייתם מרגישים לו הייתם רוצים לספר או לבקש משהו מבן או בת הזוג, והראש שלהם היה עמוק בנייד?. מומלץ לעשות לעצמכם כלל: כשהילדים ניגשים לדבר איתכם, הניחו את הדברים האחרים בצד. העריכו את העובדה שפנו אליכם, והקשיבו להם באמת.
הקשבה פעילה וגילוי אמפתיה. כשהילדים שלנו פונים אלינו עם בעיה שנתקלו בה, הרבה פעמים אנחנו ממהרים לתת עצות (זה תקף לא רק לילדים, אגב). נסו לתרגל הקשבה פעילה, שבה אתם לא ממהרים להגיב ולייעץ. גלו אמפתיה, אמרו לילד שאתם מבינים אותו (להבין זה לא בהכרח להסכים), שאלו אותו איך הרגיש בסיטואציה, תנו לו לגיטימציה להביע רגשות לא נעימים. הציעו חיבוק. לפעמים זה כל מה שהילדים שלנו צריכים.
דברו איתם בגובה העיניים. קודם כל טכנית. רדו על הברכיים או כרעו ברך כדי להיות בגובה העיניים של הילדים מבחינה פיזית, וליצור קרבה ותקשורת אישית. מבחינת התוכן, אל תנסו לחנך אותם בשיחה, אל תשפטו ואל תבקרו.
בחרו את הזמן הנכון לשיחה עם הילדים. הרבה פעמים כשהילדים רק חוזרים מהמסגרות הם עייפים, רעבים, או סתם רוצים רגע של שקט אחרי היום הפעיל שעבר עליהם. שימו לב מתי הילדים שלכם לא פנויים רגשית לשיחה, מתי הם עסוקים ושקועים במשחק או סתם לא סבלניים, וגלו רגישות לכך.
תקשורת טובה ומכבדת היא הבסיס ליחסים בריאים. ככל שהתקשורת ביניכם לבין הילדים תהיה טובה יותר מגיל צעיר, כך הסיכוי שתמשיך גם כשיהפכו לבוגרים יהיה גדול יותר. תקשורת טובה עם הילדים תסייע לכם לנהל קונפליקטים משפחתיים בצורה הרמונית יותר, ותתרום לאווירה נעימה יותר בבית.