האביב הגיע ואיתו גם המעבר לשעון קיץ – אותו רגע שבו מזיזים את השעון שעה קדימה כדי ליהנות מימים ארוכים יותר. בעוד שרובנו יכולים להתרגל לשינוי בקלות יחסית, עבור ילדים קטנים – במיוחד בגיל הרך (לידה עד 3) – המעבר הזה יכול להיות מאתגר.
איך אפשר להקל על הפעוט שלכם להסתגל לשינוי השעות ולשמור על שגרת שינה יציבה? הנה כל מה שאתם צריכים לדעת.

מה קורה כשמזיזים את השעון? במעבר לשעון קיץ מזיזים את השעון שעה קדימה. המשמעות היא שהשמש שוקעת מאוחר יותר והימים הופכים ארוכים יותר. עבור פעוטות, כל שינוי קל בשעות השינה או הארוחות עלול לגרום לעייפות יתר, עצבנות ואפילו קשיים בהירדמות. כאשר השעה נראית מוקדמת יותר ממה שהגוף מרגיש, פעוטות עלולים להתקשות להירדם בזמן הקבוע שלהם או להתעורר עייפים יותר בבוקר.

איך השינוי משפיע על ילדים בגיל הרך?
שיבוש שגרת השינה: ילדים שהיו רגילים להירדם בשעה מסוימת עשויים להיאבק להירדם כשהשמש עדיין זורחת או כשהם עדיין לא מרגישים עייפות.
התעוררות מוקדמת או מאוחרת: השעון משתנה, אבל הגוף עדיין מתפקד לפי השעה הקודמת. התוצאה? פעוטות שמתעוררים מוקדם מדי או מתקשים להתעורר בזמן.
עצבנות ועייפות יתר: פעוטות שעדיין לא הסתגלו לשינוי עלולים להרגיש עצבנות, עצבנות וחוסר סבלנות במהלך היום.
השפעה על הארוחות: גם זמני הארוחות משתנים, והדבר עלול להשפיע על התיאבון והרגלי האכילה של הילד.

איך לעזור לפעוט להסתגל למעבר לשעון קיץ? הכנה מוקדמת – להתחיל לפני הזמן במקום לבצע שינוי חד ביום המעבר, התחילו לשנות את השגרה של הילד מספר ימים קודם לכן. איך לעשות זאת? הזיזו את שעת השינה וההתעוררות ב-10-15 דקות מוקדם יותר כל יום, עד שתגיעו לשעה החדשה. עשו זאת גם עם זמני הארוחות, האמבטיה ושאר הפעילויות היומיות.

שמירה על שגרת ערב רגועה. שגרה קבועה לפני השינה עוזרת לפעוט להרגיש בטוח ומוכן למעבר לשינה. מה לכלול בשגרה? אמבטיה חמימה ומרגיעה, סיפור לפני השינה או שיר שקט, מגע עדין, חיבוקים ונשיקות.

להחשיך את החדר. כששעון הקיץ מתחיל, השמש זורחת מוקדם יותר ושוקעת מאוחר יותר. זה אומר שאפילו כשאתם מנסים להרדים את הילד, האור מבחוץ עלול להפריע לו להירדם. איך להתמודד עם זה? התקינו וילונות כהים או תריסים המונעים כניסת אור לחדר. הימנעו מחשיפה לאור מסכים (טלפונים, טלוויזיות, טאבלטים) כחצי שעה לפני השינה.

הימנעו משינוי חד בשגרה. גם אם המעבר לשעון קיץ מעמיד את השגרה שלכם במבחן, חשוב להימנע משינויים קיצוניים. מה זה אומר? שמרו על זמני הארוחות, השינה והפעילויות כמה שיותר עקביים. נסו להימנע מהשכבת הילד לישון מאוחר כדי “לעייף אותו” – זה עלול לגרום לעייפות יתר ולהקשות עליו להירדם.

חשיפה לאור טבעי בבוקר. אור השמש הוא שעון ביולוגי טבעי שעוזר לגוף להבין מתי הגיע הזמן להתעורר. איך לנצל זאת? חשפו את הילד לאור השמש הטבעי בשעות הבוקר המוקדמות. צאו איתו לטיול קצר בחוץ – אפילו רבע שעה של משחק בגינה יכולה לעשות הבדל גדול.

היו סבלניים והכילו את הקושי. כל ילד מגיב בצורה שונה לשינוי בשעות, וכמה ימים של קושי הם טבעיים לחלוטין. מה אפשר לעשות? אם הילד מתקשה להירדם או מתעורר מוקדם מדי, היו שם בשבילו עם חיבוק ומילים מרגיעות. זכרו שזה שלב זמני – עם הזמן, הגוף של הילד יסתגל לשינוי.

טיפ בונוס – אל תשכחו לדאוג גם לעצמכם! גם ההורים עוברים שינוי בשעון, וזה יכול להשפיע על הסבלנות והכוחות שלכם. הקפידו גם אתם להקדים את שעת השינה, לשמור על שגרה עקבית ולתת לעצמכם רגעים של מנוחה והטענה.

לסיכום, המעבר לשעון קיץ הוא חלק טבעי מהשנה, אבל הוא עשוי להוות אתגר עבור ילדים קטנים שעוד לא מבינים למה פתאום השמש לא שוקעת כשהם צריכים ללכת לישון. בעזרת הכנה מראש, שגרה מסודרת והרבה סבלנות, תוכלו לעזור לפעוט שלכם להסתגל לשינוי בצורה חלקה ונעימה. זכרו – מדובר בשינוי זמני, וככל שתהיו עקביים וסבלניים יותר, כך ההתאקלמות תהיה קלה יותר עבור כל המשפחה.

בהצלחה

מערכת בדרך לגן
אתר בדרך לגן מרכז במקום אחד את כל מה שהורים צריכים לדעת כדי למצוא את הגן הנכון ביותר עבור הילדים שלהם. אינדקס גנים חדשני ומעודכן, הממפה את כל מסגרות החינוך לגיל הרך בישראל: גני ילדים, משפחתונים, פעוטונים, מעונות יום וגני עירייה. והכי חשוב- המלצות מהימנות של הורים אשר ילדיהם היו בגן.
חיפוש גני ילדים