אחרי החגים כבר כאן, מה שקשה להגיד על שגרה כללית בימים טרופים אלה. דווקא בגלל זה, לחזרה למסגרות של הילדים יש חשיבות גדולה מתמיד – היא תורמת לשגרה שלהם, והיא מהווה עוגן עבורם בתקופה המשוגעת שאנחנו חיים בה. ועדיין, אחרי חופשה ארוכה של חגים וימי חופש, יתכן שנצטרך לעזור להם במשימת החזרה למסגרות. איך בדיוק? בשביל זה אנחנו כאן:

עזרו לילדים להסתגל מבחינה פיזית. בזמני חופש אנחנו לרוב משחררים קצת את הגבולות – יותר מסכים, יותר ממתקים, שעת שינה מאוחרת יותר וגם יקיצה טבעית. לכן חשוב שבימים שלפני החזרה למסגרות, תרגילו את הילדים בחזרה לחוקי הבית: טקס השינה הקבוע, שעת השינה המוכרת, הארוחות המסודרות – כדי שהיום הראשון שאחרי החגים לא יתפוס אותם בגן כשהם עייפים ונרגנים.

הזכירו כמה כיף בגן. בימים שלפני החזרה לגן, הזכירו לילדים פעילויות מהנות שהם אוהבים לעשות בגן (למשל: את תפקיד התורן, ההשתתפות בחוגים מסוימים, את הגננת או הסייעות). הזכירו להם את המשחקים והיצירות שיש בגן, ודברו על כך שהם הולכים לפגוש את כל החברים שלהם (תוכלו להביא את דף הקשר של הגן לשיחה הזו, ולהפגין התלהבות מכמות החברים שהם עתידים לפגוש).

הכינו תיק ביחד. לקראת החזרה לגן, הכינו יחד את התיק, ובו בגדים להחלפה, בקבוק השתייה, וכל מה שילדיכם לוקח לגן בדרך כלל.

עודדו את הילד לדבר על רגשותיו. אם אתם מבחינים בקושי מסוים אצל הילד לקראת החזרה לגן, עודדו אותו לספר על כך. תוכלו לשתף שגם לכם לא קל לחזור לעבודה אחרי החופשה, ושנהניתם איתם מאוד בחופש, אבל שאתם זוכרים שאתם הולכים לעסוק במה שאתם אוהבים, ולפגוש את החברים שלכם בעבודה. שאלו את הילד איך הוא מרגיש, עודדו אותו לשתף והכילו את הרגש. היזהרו ממשפטים מבטלים כמו “זו לא סיבה להיות עצוב”, או “בגילך אהבתי ללכת לגן”, ותנו מקום לכל רגש שעולה. שדרו לילד אמפתיה ואת המסר שאתם מבינים אותו, ושאלו אותו מה יכול לעזור לו להתמודד. תוכלו גם להציע רעיונות משלכם – אם הילד אומר, למשל, שהוא יתגעגע אליכם בגן, תוכלו לומר לו שגם אתם תתגעגעו אליו, ושהוא יכול לשמור נשיקה שלכם אצלו בכיס, ולהוציא אותה בכל פעם שירגיש געגוע.

צמצמו את הפער שבין ימי חופש לימי שגרה. אם ימי השגרה אצלכם מאופיינים במסגרות של הילדים, ומשם זמן בית או חוגים/חברים, וימי החופש אצלכם מאופיינים בטיולים או אטרקציות אחרות מדי יום, בלי שום כללים וגבולות – אולי אתם צריכים לצמצם קצת את הפער שבין השגרה לימי החופש. במילים אחרות: להכניס קצת איכויות של חופש גם בשגרה (כמו זמן איכות משותף, פעילויות משותפות מיוחדות וכיו”ב), וקצת מאפיינים של שגרה בימי החופש (קיומם של גבולות, טקס שינה קבוע, תזונה מאוזנת וכיו”ב).

זכרו: גם אם הילד או הילדה שלכם יחוו קושי מסוים בחזרה למסגרות אחרי החגים, זה טבעי וזה יחלוף. ואם זה מעודד, החופש הארוך הבא הוא רק בפסח. עד אז, שתהיה לנו שגרה מבורכת.

מערכת בדרך לגן
אתר בדרך לגן מרכז במקום אחד את כל מה שהורים צריכים לדעת כדי למצוא את הגן הנכון ביותר עבור הילדים שלהם. אינדקס גנים חדשני ומעודכן, הממפה את כל מסגרות החינוך לגיל הרך בישראל: גני ילדים, משפחתונים, פעוטונים, מעונות יום וגני עירייה. והכי חשוב- המלצות מהימנות של הורים אשר ילדיהם היו בגן.
חיפוש גני ילדים